Ghostwriter of speechschrijver nodig?

Ik werk sinds 2010 als ghostwriter en speechschrijver. Ik schrijf dus columns, speeches, opiniestukken, videoboodschappen, krantenartikelen, en zelfs hele boeken namens anderen.

 

Mijn klanten zijn duurzame en sociale ondernemers, (lokale) politici en bestuurders: mensen die enthousiast zijn over hun boodschap, maatschappijkritisch zijn en die iets positiefs willen bijdragen aan de samenleving, maar gewoonweg de tijd, inspiratie of soms het schrijftalent niet hebben om zelf in de pen te kruipen.

 

Geen probleem, daar ben ik voor!

 

Als je mij wilt inhuren om een tekst voor je te schrijven, zijn de credits voor jou. Jouw naam komt bij het stuk te staan als auteur. En als het gaat om een speech of een pitch, hoeft niemand te weten dat je de tekst hebt uitbesteed.

 

Ik blijf als ghostwriter onzichtbaar.

 

Formeel, of informeel, humoristisch of juist serieus, ik kruip in jouw huid en zorg voor een tekst die je zelf geschreven had kunnen hebben, als je er de tijd voor had gehad ;-).

Wat kost een ghostwriter?

Dat hangt ervan af. Wat wil je zelf doen? En wat laat je de ghostwriter doen? Gaat het om een korte column of om een compleet boek? Ligt er al een concept? Moet er nog research worden gedaan? Wanneer is de deadline? Voor kleine opdrachten (bijvoorbeeld een column van 400 woorden) reken ik een uurtarief van 76 euro exclusief btw. Gaat het om een grote opdracht, dan ontvang je van mij een offerte op maat met een totaalprijs.

 

Hoe werkt het?

Als je mij wilt inschakelen om een korte of lange tekst voor je te schrijven, moet ik veel weten. Inhoudelijk (wat is je boodschap, wie is je doelgroep, wat wil je met je tekst bereiken), maar ook over jou: je persoonlijkheid, je schrijf- en/of spreekstijl en je achtergrond.

 

Dat vereist een intake-gesprek, dat ik het liefst face to face met je voer. Mocht dat niet lukken, dan hebben we een telefonische kennismaking.

 

Een intake duurt ongeveer een uur. Tijdens dat gesprek krijg ik een indruk van je taalgebruik en leren we elkaar beter kennen. Het is natuurlijk belangrijk dat het klikt, want ik word jouw spreekbuis. Mocht ik niet de juiste persoon voor je zijn, dan hoor je dat ook eerlijk van mij.

 

Informatie aanleveren

Jij bepaalt de inhoud, ik de stijl. Daarom vraag ik je om zoveel mogelijk relevante informatie met me te delen. Bv. een concept dat je zelf al geschreven hebt, een A4 met bulletpoints, artikelen met achtergrondinformatie, links naar websites die details bevatten over je boodschap, etc. Ik maak daar dan een eerste versie van.

 

Correcties

Jij krijgt de eerste versie te lezen en kunt aanpassingen/opmerkingen aanbrengen. Die verwerk ik in een tweede versie. Zo gaan we een aantal keer op en neer, net zolang tot we beiden compleet achter de tekst staan.

 

Presentatie

Als het om een speech, videoboodschap of pitch gaat, raad ik je aan om de tekst een aantal keren hardop te oefenen. Zelfs de meest ervaren sprekers doen dit. Dan weet je precies waar de klemtonen liggen en waar je even pauze moet inlassen. Zo voel je je sterker als je het podium op stapt en komt je verhaal nóg overtuigender over.

 

Gaat het om een column, een opiniestuk of een boek, dan overleggen we of je zelf contact legt met redacties, uitgevers en eventuele pers, of dat je dat aan mij overlaat. Ik kan je daarin adviseren. Dat is een apart traject waar we samen afspraken over maken.

Een ghostwriter of speechschrijver neemt je veel werk uit handen, zodat jij je kunt concentreren op datgene waar jij goed in bent.

Meer weten? Of vrijblijvend kennismaken?  Neem gerust contact met me op via hanneke@hannekeschmeets.nl en ik vertel je graag meer.