Opdracht

Elke opdracht begint met een goede briefing: een duidelijke beschrijving van wat je wel en niet wilt. Dat voorkomt misverstanden en scheelt tijd en geld. Van een goede briefing profiteren we dus allebei.

Een goede briefing geeft antwoord op onderstaande vragen:

Omschrijf je opdracht zo specifiek mogelijk.

Wat kan ik voor je doen? Gaat het om een 5-minuten-speech voor de opening van een sociale werkplaats door de lokale wethouder? Om het inkorten van een subsidie-aanvraag voor de aanleg van een wijkpark? Hoe specifieker, hoe beter.

Wie/wat is je doelgroep?

Zijn dat duurzame ondernemers uit Rotterdam-Noord? Of het MT van een afdeling op het ministerie van Veiligheid en Justitie? Op basis van die informatie kan ik inschatten welke toon het meest geschikt is voor de tekst: formeel of juist niet, jargon of eenvoudig taalgebruik, u of je, etc.

Wat is je belangrijkste boodschap?

Anders gezegd: wat moet je publiek onthouden nadat ze je speech hebben gehoord of je website hebben gelezen? Wat wil je meegeven? Qua inhoud? Qua gevoel? Het antwoord op deze vraag bepaalt de toon, stijl en lengte van de opdracht. Essentieel dus.

Hoe lever je mij (achtergrond-) informatie aan?

Met persberichten, memo's en links naar relevante websites kom ik al een heel eind. Maar misschien vind je het prettiger om mij te informeren op basis van een gesprek of interview. Het kan allemaal. Het gaat erom dat ik voldoende input heb om je opdracht tot een goed einde te brengen.

Wat is je budget?

Natuurlijk hoor ik graag welk budget je in gedachten hebt. Je ontvangt van mij een totaalprijs in de offerte (dus geen uurtje-factuurtje), zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wanneer is de deadline?

Op basis van de deadline maken we samen een planning: concept, correcties, nieuwe versie en de definitieve versie. Om de deadline te halen is het natuurlijk belangrijk dat beide partijen zich aan deze planning houden.

Kun je bovenstaande vragen (grotendeels) beantwoorden, stuur me dan vooral een e-mail of bel me voor een nadere kennismaking. Dan denk ik graag verder met je mee over de uitvoering.
Tot gauw!